Начало >Добруджа >Общество

30% от работещите в област Добрич са на минимална работна заплата (ВИДЕО)

Борислав Борисов – експерт в КНСБ-Добрич бе гост в студиото на медийна група „Добруджа“
26.04.2024 г. 13:26:41 ч.
/
30% от работещите в област Добрич са на минимална работна заплата (ВИДЕО)
30% от работещите в област Добрич са на минимална работна заплата от 933 лева. 30 % получават и средна брутна заплата, която към края на 2023 г. за нашата област е 1534 лева. С удръжките това означава доста под сумата, необходима за издръжка на един работещ. Това заяви в студиото на медийна група „Добруджа“ Борислав Борисов – експерт в КНСБ-Добрич. Той припомни резултатите на Института за социални и синдикални изследвания и обучение към КНСБ, от традиционното наблюдение на потребителските цени и заплатата за издръжка за първото тримесечие на 2024 г., които бяха оповестени преди дни.

1453 лева е са необходими за издръжка на живота за един работещ, живеещ сам, а за тричленно семейство (двама  възрастни, работещи и едно дете до 14 г.) необходимата нетна сума е 2616 лв. Доходът нараства с 1,1% на тримесечна база и с 4,3% на годишна база. Изводът е, че цените като цяло са се успокоили, инфлацията – също. В крайна сметка увеличението за издръжка на живот е добро, но интензитетът не е достатъчен, коментира Борислав Борисов.
Целта на КНСБ за тази година ръстът на доходите да изпревари ръста на инфлацията и нарастването на индекса на потребителските цени. Прогнозата на синдиката е, че тази година повишението на доходите ще бъде между 15 и 25%, каза Борисов.
 
За година има ръст на цената на малката потребителска кошница с 4,2 %, съобщи Борисов. Той уточни, че има завишение на някои от продуктите в нея, като най-голямо е при месото и местните изделия. Занижение през последната година е отчетено при олиото.
Около 113 лева е тежестта на продуктите в нея, което означава, че с една минимална работна заплата могат да бъдат купени 8 потребителски кошници, посочи още Борисов. В Румъния тя може да бъде закупена 15 пъти на месец с минимална работна заплата, а във Франция – 33 пъти.

В областта безработицата е 5,7%  и тя е на санитарния минимум, като за град Добрич е още по-ниска – 3,3%. По информация от Бюрото по труда към 31 март в Добрич имаме около 1800 свободни работни места. Те са най-вече в ресторантьорство, търговията и преработващата промишленост. Работодателите  все повече изискват квалифицирани кадри с дигитални компетентности, обърна внимание Борисов.
Според него приоритет на управлението на Добрич трябва да е разкриването на Индустриален парк, който да привлече повече инвеститори.

В навечерието на 1 май – деня на труда, КНСБ – Добрич ще организира изнесена приемна пред сградата, в която се помещава по улица „Независимост“. Подготвени са национални и регионални материали.

По данни от минала година, в областта КНСБ има 186 синдикални организации с 6800 членове. Миналата година в град Добрич 4 нови организации, тази още една в ДГС – Добрич. Опитваме се да разширяваме дейността си и в реалния сектор, каза още синдикалистът.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето на 16 май
Времето на 16 май
Община Добрич ще връчи  награди на първенците от общинския етап на Ученическите игри
Община Добрич ще връчи награди на първенците от общинския етап на Ученическите игри
„Алексия” ще отбележи своята 30-та годишнина с празничен концерт (ВИДЕО)
„Алексия” ще отбележи своята 30-та годишнина с празничен концерт (ВИДЕО)
Тя…жената!: Златина Петева –зам.-директор на Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич (ВИДЕО)
Тя…жената!: Златина Петева –зам.-директор на Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика